Jennifer Greving 7/02/2023 6 min read

Alles over RBAC

Wil je zorgen dat je medewerkers toegang hebben tot de applicaties en gegevens die zij nodig hebben om hun werk te doen? Dat zij geen toegang hebben tot andere gegevens en wil je tegelijkertijd de kans verkleinen dat kwaadwillenden toegang krijgen tot je systemen en gegevens? Dat is precies waar RBAC je bij helpt. Maar wat is RBAC en hoe werkt het? Dat vertellen we je in dit blog! 

 

Wat is RBAC?  

RBAC is een veelgebruikte techniek voor het verstrekken van beveiligde toegang tot systemen en gegevens in veel verschillende industrieën. RBAC staat voor "Role-Based Access Control". Het is dus een methode die je helpt bij het beheren van toegang tot systemen, netwerken en gegevens. Met RBAC doe je dit door gebruikers te identificeren en hun toegang te beperken tot de middelen waarvoor ze gemachtigd zijn en die zij nodig hebben om hun werk uit te voeren. Dit gebeurt op basis van hun rollen binnen een organisatie en de bevoegdheden die daarmee verbonden zijn.  

Je kunt RBAC gebruiken in allerlei omgevingen: het werkt niet alleen op je bedrijfsnetwerken en softwaretoepassingen, maar ook in cloud-omgevingen. Het is dus niet raar dat Role-Based Access Control vaak gebruikt wordt om de beveiliging te regelen voor systemen die kritieke gegevens bevatten, zoals financiële gegevens of persoonlijke informatie van klanten en medewerkers. 

 

Waarom zou je RBAC gebruiken? 

Het gebruik van RBAC biedt je organisatie een aantal voordelen:  

  • Met RBAC is het eenvoudiger om toegang tot systemen te beheren, omdat gebruikers automatisch toegang krijgen tot de omgeving die bij hun rol past 
  • Je vermindert de kans op onbedoelde fouten, omdat gebruikers alléén toegang hebben tot de middelen waarvoor ze gemachtigd zijn. 
  • Wanneer een gebruiker je organisatie verlaat of een andere functie krijgt, is het eenvoudiger om de toegang te wijzigen of verwijderen. 
  • Je versterkt de beveiliging van je systemen, omdat de kans op ongeautoriseerde toegang sterk afneemt. 

Het is dan ook niet vreemd dat RBAC een veelgebruikte techniek is in verschillende industrieën, zoals de financiële sector, de gezondheidszorg, overheid en de technologie-industrie.  

 

Hoe werkt het RBAC-model?  

Een RBAC-tabel, ook wel autorisatie-matrix genoemd, is een manier om de autorisatie van gebruikers te visualiseren. Deze tabel bestaat uit rijen voor gebruikers en rollen, en kolommen voor taken en objecten. Elke cel in de tabel geeft aan of een gebruiker met een specifieke rol toegang heeft tot een specifieke taak op een specifiek object. Een "ja" in een cel geeft aan dat de gebruiker met de specifieke rol toegang heeft tot de specifieke taak op het specifieke object. Een "nee" geeft aan dat de gebruiker geen toegang heeft. 

Door de autorisatie-matrix te gebruiken, kunnen auditors snel en eenvoudig zien wie toegang heeft tot welke systemen en gegevens, en of er veranderingen nodig zijn. Dit helpt om de beveiliging van het systeem te versterken en onbedoelde fouten te voorkomen. Een autorisatie-matrix biedt je een goed overzicht van de toegangsrechten van gebruikers. In een audittrail houd je de mutaties bij die leiden tot deze autorisatie-matrix. 

 

Welke tools helpen je bij de implementatie van RBAC? 

Naast de autorisatie-matrix zijn er ook een aantal tools beschikbaar die je helpen bij de invoering en het beheer van RBAC en het beheren van toegang tot systemen, netwerken en gegevens.  

Zo biedt Microsoft Azure Active Directory je binnen hun cloud-based IAM ondersteuning voor RBAC. Ook AWS IAM geeft je de mogelijkheid om gebruikers en groepen aan te maken en deze toegang te verlenen tot AWS-middelen. Dit is vergelijkbaar met Google Cloud Identity and Access Management. Daarnaast zijn er nog andere tools zoals Okta, Open IAM en Topicus KeyHub. 

 

Wanneer implementeer je RBAC in een IAM systeem?  

RBAC implementeren in een IAM platform heeft als doel meer controle krijgen op toegang en alle bewegingen van gebruikers te kunnen auditen. Wanneer implementeer je RBAC in een IAM systeem? Deze implementatie vindt plaats als je niet statisch vast wil zitten aan je RBAC en flexibiliteit nodig hebt. De wereld van toegangsrechten, geven en terugtrekken van rechten, is constant in beweging (bijv. medewerker die van rol verandert, on- of offboarding van medewerkers).   

Binnen KeyHub wordt op basis van de rol (profiel) geregeld dat de autorisatie van een gebruiker via de juiste verantwoordelijke groepsmanagers afgehandeld wordt. RBAC implementeren in KeyHub biedt ook de mogelijkheid om naast de basisrollen, medewerkers tijdelijke toegang toe te wijzen wanneer dat nodig is. Een dynamische workflow. Denk aan extra privileges om tijdelijke toegang te krijgen tot digitale bedrijfssystemen. Dit betekent dat aanvraag procedures vele malen soepeler zullen verlopen, waardoor dagelijkse werkprocessen niet verstoord worden. 

 

Meer weten over RBAC autorisatiesystemen?  

Ook Topicus KeyHub helpt je bij Role-Based Access Control: doen we binnen groepen. Groepen kunnen een rol bevatten en kan ook een set aan rechten bezitten die niet aan een rol gebonden zijn. Dit houdt/maakt de toegangsbeer binnen je organisatie flexibel.   

Als organisatie ben je in staat toegangsbeheer veilig, eenvoudig en transparant geregeld te hebben. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Topicus KeyHub op het gebied van RBAC? Vraag dan nu direct een demo aan of neem contact met ons op!